Trammelant met overgewicht

Iedere week  komen wij in de praktijk honden en/of katten tegen met overgewicht. Niet verwonderlijk: maar liefst 80 procent van onze huisdieren heeft hiermee te maken.

WAT IS OVERGEWICHT?

Overgewicht is een overmatige ophoping van vet in het lichaam. Dit ontstaat doordat het huisdier meer energie opneemt dan hij/zij verbruikt. De calorieën uit de voeding die het dier niet nodig heeft voor zijn dagelijkse bezigheden worden opgeslagen als vet. Als het lichaamsgewicht minder dan 15 procent boven het ideale lichaamsgewicht is, spreken we van overgewicht. Is dit meer dan 15 procent, dan spreken we zelfs van vetzucht of obesitas. Te veel eten in combinatie met te weinig beweging is de meest voorkomende oorzaak van overgewicht. Het geven van tafelrestjes en tussendoortjes vergroot daarbij het probleem.

DE RISICO’S VAN OVERGEWICHT

Dieren met overgewicht leven meestal korter en zijn vaak minder gezond dan dieren met een optimaal gewicht. Het teveel aan lichaamsgewicht belast de botten en de gewrichten en kan aanwezige aandoeningen verergeren. Bovendien voelen deze dieren zich vaak niet lekker, kunnen ze slechter tegen hitte, en kunnen ze minder goed spelen en bewegen. Ook hebben ze minder weerstand en lopen ze meer risico tijdens operatie en narcose.

De belangrijkste risico’s van overgewicht zijn:

  • bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen
  • verminderd uithoudingsvermogen
  • leveraandoeningen
  • suikerziekte (diabetes mellitus)
  • hart- en ademhalingsproblemen
  • Slechte huid- en vachtconditie
  • Verminderde weerstand tegen infecties

BEHANDELING VAN OVERGEWICHT

Bij de behandeling van overgewicht spelen drie factoren een rol: dieetvoeding, lichaamsbeweging en het gedrag van het dier. Door de energie-opname via de voeding en het energiegebruik door meer beweging te stimuleren zal uw huisdier afvallen. Het dieetvoer bestaat uit een voeding met een laag energiegehalte, hoog eiwitgehalte (voor behoud van de spieren), hoog vezelgehalte (voor een voldaan gevoel) en verhoogd gehalte aan voedingsstoffen.

BEGELEIDING EN GRATIS CONTROLE

Dier Medicentrum kan u en uw huisdier begeleiden bij het afvallen. Op een eerste gewichtsconsult bij onze dierenarts kijken we uw huisdier helemaal na en wegen we het dier. Vervolgens maken we een plan om, samen met u, uw huisdier zijn/haar gezonde gewicht te laten bereiken. Daarna bent u samen met uw huisdier maandelijks welkom voor een gratis controle met follow-up bij de assistente. Zij zal u een goed voedings- en bewegingsadvies geven en uw huisdier begeleiden om een mooi ideaal gewicht te bereiken.

HOUD VOL!

Of de behandeling van overgewicht succes heeft, is in grote mate afhankelijk van uzelf. Het zal moeite kosten en u zult vol moeten houden, maar het is het zeker waard! Tussentijdse beloning voor eigenaar en dierenvriend horen hier natuurlijk bij. De gezondheid en de kwaliteit van het leven van uw huisdier gaan erop vooruit en u zult (nog) meer plezier beleven aan het gezelschap van uw huisdier!