Trammelant met vakantie

Een fijne vakantie voor u en uw huisdier

Het is alweer juni, de zon schijnt en de temperatuur loopt weer lekker op. Tijd om aan vakantie te denken! Met de auto of met het vliegtuig, zonnen in Spanje of lekker wandelen in de bossen, heel Nederland trekt er weer op uit. Natuurlijk moet er ook gedacht worden aan onze trouwe viervoeters. Nemen we ze mee of krijgen ze een vakantie in één van de vele dierenpensions.

Waar de keus ook valt: voordat u kunt genieten van een onbezorgde vakantie, dient u er goed over  na te denken welke voorbereidingen er nodig zijn voor uw huisdier.

In de meeste pensions wordt vereist dat de dieren zijn ingeënt. Naast de normale jaarlijkse enting is het verstandig (en vaak ook verplicht) om uw hond te laten inenten tegen kennelhoest. In een pension zitten veel honden bij elkaar, waardoor de kans op besmetting met ziekte groot is. De enting verkleint de kans op besmetting en beperkt de symptomen tot een minimum. Ook katten kunt u extra bescherming geven door ze jaarlijks in te enten tegen katten- en niesziekte.

Informeer tijdig bij uw pension welke eisen ze stellen aan de vaccinatiestatus van uw dier.

Als u de hond of kat mee wilt nemen naar het buitenland, krijgt u te maken met allerlei regels. Om ervoor te zorgen dat u niet voor verassingen komt te staan, is het verstandig van tevoren te informeren naar de eisen van het land van bestemming. In het algemeen geldt dat uw huisdier voorzien moet zijn van een chip of tatoeage. Ook is een officieel Europees dierenpaspoort verplicht waaruit blijft dat uw dier is ingeënt tegen hondsdolheid. Veel landen hebben hiernaast nog meer eisen waaraan uw dier moet voldoen. Als u zich niet tijdig informeert over de eisen, kan uw vakantie onverwacht in het water vallen.

Als uw bestemming in het zuiden van Europa ligt, in het verstandig te denken aan tekenpreventie. In die streken is de kans groten dat teken ziektes bij zich dragen, als de lyme ziekte en babesiose. Met een spray of tekenband kunt u voorkomen dat uw hond teken oploopt. In de landen rond de Middellandse zee komen ook zandvliegjes voor die eveneens ernstige ziekte Leishmaniose over kunnen brengen.

Indien uw huisdier meegaat in de auto, dient u ook maatregelen te nemen voor onderweg. Zorg voor voldoende water voor uw dier en laat uw hond of kat nooit alleen achter in de auto. Door de zon wordt het erg heet in de auto en dit kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.

Uiteraard kunt u altijd even bij ons binnenlopen of bellen voor specifieke eisen van het vakantieland of voor ons assortiment preventiemiddelen. Zorg ervoor dat u niet voor een verassing komt te staan!

Uw huisdier mee op reis, waar moet u aan denken?

  • De juiste documenten en vaccinaties
  • Bescherming tegen parasieten
  • Maatregelen tegen reisziekte
  • Een veilig transportmiddel

Documenten en vaccinaties

Elk huisdier dat mee gaat op vakantie heeft verplicht een Europees dierenpaspoort nodig. Hierin staan alle gegevens van u en uw huisdier. Bovendien moet uw huisdier een geldige vaccinatie hebben tegen rabiës (hondsdolheid). Deze enting is 3 jaar geldig. Een goede identificatie is ook verplicht, dit kan door middel van een chip. De strenge regels inclusief bloedonderzoek (rabiësbepaling) na vaccinatie gelden nog voor Noorwegen en Ijsland.

Bescherming tegen parasieten

In het buitenland komen andere parasieten voor dan in Nederland. Uw huisdier kan op vakantie dan ook besmet raken met deze parasieten. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hartworm (DIROFILARIA IMMITIS)

Hartworm komt in grote delen van Europa voor met name in het middellandse zee gebied. Uw huisdier raakt geïnfecteerd door een steek van een besmette mug. Hierdoor komen kleine larfjes in de bloedbaan terecht. Deze larfjes kunnen uitgroeien tot lange volwassen wormen die zich nestelen in het hart of de langslagaders. Daardoor ontstaan ernstige klachten. Ook zorgen de volwassen wormen voor de productie van duizenden nieuwe larfjes. Uw huisdier behandelen met Milbemycine-praziquantel op de dag van thuiskomst en 1 maand daarna, is voldoende om problemen te voorkomen. Verblijft u langer dan 1 maand in een besmet gebied, dan moet u uw huisdier 1x per maand op het vakantieadres behandelen met Milbemycine-praziquantel, op de dag van thuiskomst en 1 maand daarna.

Ziekte van babesiose

Als uw bestemming in Europa ligt dan is een goede tekenpreventie noodzakelijk. In vrijwel heel Europa, maar met name ten zuiden van Parijs is de kans groot dat de teken deze ziektes bij zicht dragen en deze overbrengen op uw huisdier. Bij babesiose wordt uw huisdier doodziek, krijgt hoge koorts en gaat rood plassen. De ziekte van lyme openbaart zich met griepachtige verschijnselen en kreupelheid. Met een een goed teken middel in de vorm van een tablet  is uw huisdier goed beschermd.

Leishmania

In alle landen rondom de middelandse zee komen zandvliegjes voor die met name in de schemer actief zijn. Deze zandvliegjes kunnen de ziekte leishmania overbrengen. Na besmetting kan het jaren duren voordat de ziekte tot verschijnselen leidt. Bij de huidvorm zien we kaalheid, schilvering en korstjes. De algemene vorm van leishmania tast ook allerlei organen aan. Leishmaniose is niet te genezen maar wel goed onder controle te houden met medicatie. Preventie is ook hier erg belangrijk! Bescherm uw huisdier met een speciale halsband en laat uw huisdier met schemer zoveel mogelijk binnenshuis.

Maatregelen tegen reisziekte

Wat is reisziekte precies? De hersenen krijgen teveel signalen vanuit het evenwichtssysteem. Angst en onrust versterken andere prikkels, uw huisdier wordt misselijk en gaat braken. Heeft uw huisdier last van reisziekte, dan kunt u aan de balie een middel krijgen wat reisziekte voorkomt. Zorg ook voor voldoende frisse lucht tijdens de reis, regelmatig pauze en op tijd kleine beetjes water.

Een veilig transportmiddel

Een goede transportkooi (bench), is verplicht in trein en vliegtuig, is de veiligste manier van vervoer indien u gaat reizen met de auto. Uw huisdier heeft genoeg ruimte, zit rustig en igv een ongeluk kan het niet zomaar ontsnappen. Laat bovendien uw huisdier NOOIT alleen achter in de auto, ook niet als het niet zo warm lijkt.