Trammelant met het gebit

Gebitsproblemen behoren tot een van de meest voorkomende aandoeningen bij onze huisdieren. Wat kun je er als baasje aan doen?

HONDEN EN KATTEN

Gebitsproblemen beginnen wanneer bacteriën blijven plakken aan de oppervlakte van tanden en kiezen. Dit laagje noemen we tandplaque. Het is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden en kiezen vormt. Tandplaque verkalkt, als het niet wordt verwijderd, na 24 uur tot tandsteen: bruine, grove aanslag op het gebit. Tandsteen kan leiden tot infecties, bloedingen en geïrriteerd tandvlees. Op den duur kan het leiden tot ernstige klachten bij onze huisdieren, zoals verlies van tanden en kiezen en zelfs ontstekingen aan organen. Bovendien is deze aandoening enorm pijnlijk!

PROBLEMEN HERKENNEN EN VOORKOMEN

Hoe herken je als eigenaar gebitsproblemen bij je huisdier?

  • slechte adem
  • minder eetlust
  • minder levendig

Om gebitsproblemen te voorkomen is het belangrijk om het gebit van het huisdier dagelijks te verzorgen. Tandenpoetsen, kluiven, speeltjes, gebit snacks en speciale tandenbrokken kunnen hierbij helpen. Ook regelmatige controle (minimaal één keer per jaar) door uw dierenarts is van belang: problemen voorkomen is beter dan genezen!

KNAAGDIEREN

Bij onze konijnen, cavia’s en hamsters is niet zozeer tandsteen een probleem, maar wel te lange kiezen en/of snijtanden. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verkeerde stand van het gebit. Omdat de tanden en kiezen van onze knaagvrienden levenslang door groeien, is knagen een must. Als dit niet goed gaat, worden de tanden en/of kiezen te lang. Daardoor gaat eten steeds minder goed en is het op den duur onmogelijk. Ook voor hen geldt dat regelmatige inspectie van het gebit door uw dierenarts belangrijk is. Zorg bovendien dat er voldoende knaaggereedschap in de kooi aanwezig, is zoals wilgentenen, knaagstenen en ruwvoer.

Mocht u twijfels hebben over het gebit van uw huisdier(en), neem dan contact met ons op!