Trammelant met Oud & Nieuw

Oud en nieuw staat voor de deur, 2017 komt eraan. Deze dagen zijn voor mensen een groot feest, maar voor de meeste huisdieren vormt het afsteken van vuurwerk een ware nachtmerrie. Wat kunnen we voor onze huisdieren doen om zo soepel mogelijk door deze dagen heen te komen?

Narcose tabletjes : niet diervriendelijk!
Tot voor kort werd tijdens oud en nieuw veelvoudig gebruik gemaakt van valium en acepromazine tabletjes. Uit recente onderzoeken blijkt dat deze middelen honden en katten wel lichamelijk verslappen maar geestelijk juist extra gevoelig maken voor geluid. Uw huisdier is juist nog angstiger maar kan het niet uiten. Geen fijne situatie dus, bovendien gaat het hier om een weliswaar lichte sedatie en is dit zeker niet geheel zonder gevaar.

Sinds vorig jaar zijn wij gestart met het voorschrijven van alprazolam. Dit middel wordt aanbevolen door gedragsdeskundigen van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Het grote voordeel van alprazolam is dat het naast een kalmerend effect ook een blokkerend effect op het geheugen van uw huisdier heeft. De harde knallen en de angst worden als het ware niet onthouden.

Altijd doen: Omgeving zo prettig mogelijk maken!
• Als uw huisdier erg bang is houdt u hem uit de buurt van het vuurwerk.
• Honden aan de riem uitlaten!
• Doe de gordijnen dicht en lichten en radio aan.
• Ramen en deuren dicht om ontsnappen te voorkomen.
• Zet voor katten eten, drinken en een kattenbak in de kamer waar ze zich ophouden.
• Beloon in ieder geval dus niet het angstige gedrag door uw hond extra aan te halen (dus meer dan u normaal zou doen). Dit versterkt mogelijk alleen maar het angstgedrag! Wel goed is het om zelf rustig te blijven en steun te bieden wanneer uw hond veiligheid zoekt en daarom graag bij u wil zitten of liggen! U kunt dan bijvoorbeeld extra troost bieden door een hand op het lichaam van uw hond te leggen.

Is uw huisdier extreem angstig tijdens de jaarwisseling, start dan met de alprazolam tabletjes (recept telefonisch of aan de balie bestellen). U kunt er enkele dagen tot 15 minuten van te voren mee beginnen.

Wij wensen u en uw huisdieren alvast een prettige en vooral rustige jaarwisseling!