Trammelant met zomerse hitte

Als wij mensen het warm krijgen beginnen we te zweten. We hebben zweetklieren over ons hele lijf en door de verdamping van het vocht koelt ons lijf af. Honden hebben dat systeem niet. Zij kunnen slechts afkoelen door te hijgen en warmte af te voeren via hun voetzolen. Omdat honden alleen via de tong en de voetzooltjes warmte kunnen afvoeren, hebben zij het veel sneller warm dan mensen. 

Op warme zomerse dagen is het daarom belangrijk om je hond(en) goed in de gaten te houden. Als ze lekker aan het ravotten zijn of een molshoop aan het uitgraven zijn, letten ze nergens anders meer op. Het is aan de baas om ze op tijd rust te laten nemen en te laten afkoelen in de schaduw. Zorg daarbij voor voldoende koel (niet koud!) water om te drinken. Het is het beste om bij warm weer je hond(en) rustig te houden. Laat je hond(en) uit op de koelste momenten van de dag en vermijd extreme inspanning zoals rennen naast de fiets.

PAS OP VOOR OVERVERHITTING

Oververhitting  (zonnesteek) is het extreem stijgen van de lichaamstemperatuur, zodanig dat de hond niet meer normaal kan functioneren. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur tussen de 40,5 en 42 graden is. Als de lichaamstemperatuur tegen de 42 graden aanloopt, veranderen de eiwitten in het bloed en de samenstelling van het bloed verandert. Het wordt dik en stroperig en kan niet meer goed rondstromen. De hond raakt in een coma en overlijdt. De symptomen van een oververhitting zijn: extreem hijgen (tong ver uit de bek); kwijlen; soms overgeven; de hond lijkt niet te reageren; de slijmvliezen in de bek en de tong zijn donkerrood of zelfs paars; de hond verslapt of de hond zakt zelfs in elkaar; bij langere oververhitting trekt de kleur weg uit de tong en het tandvlees wordt grauw.

GRIJP SNEL IN BIJ EEN ZONNESTEEK!

Bij een dier met oververhitting moet de baas snel in actie komen. Als de symptomen nog niet ernstig lijken maar de hond vertoont wel ongemak, zoek dan snel een schaduwplek en koel de hond af. Dit gaat het beste met een natte handdoek die je over hem heen legt en nathoudt. Gooi geen koud water over de hond heen! Laat de hond drinken of sprenkel water in zijn bek. Als de hond ernstigere symptomen van oververhitting lijkt te hebben is een natte doek niet genoeg. Het is dan zaak ergens water te vinden. Bel desnoods ergens aan en vraag om een tuinslang of een emmer water. Nogmaals: gooi niet zomaar koud water over de hond heen, maar begin het koelen geleidelijk. Het allerbeste is om de hond in een bad lauw water te laten zakken. De lichaamstemperatuur moet onder de 40 komen. Als de hond weer bij zijn positieven komt en minder hijgt, dan kun je het koelen stoppen. Ga wel met de hond naar je dierenarts. Oververhitting kan schade toebrengen aan de organen en hersenen van de hond en dat is soms niet onmiddellijk merkbaar.

LAAT JE HOND NIET ACHTER IN EEN AUTO

Iedere zomer gebeurt het weer: honden overlijden in een te warme auto. ‘Ik ging maar een paar minuutjes een boodschap doen’, of ‘De raampjes stonden open’, zijn dan de verbouwereerde uitspraken van de ontredderde baasjes. Schijnt de zon (ook als het nog niet zo warm is), of is het een warme dag: laat dan geen hond in de auto. Onder geen voorwaarde. De temperatuur kan in een auto, zelfs met de raampjes open, heel snel enorm oplopen. Bovendien wordt het snel benauwd. En omdat een hond niet het menselijk koelsysteem heeft, wordt zijn lichaamstemperatuur al snel te hoog. Hijgen helpt dan niet meer. De hond raakt oververhit. Rassen met een korte neus, zoals boxers, buldoggen en mopshonden, zijn extra gevoelig voor oververhitting.

RECEPT HONDENIJSJE PINDAKAAS-BANAAN

 • 540 ml magere yoghurt
 • 100 gram pindakaas
 • 1 banaan
 • 1 eetlepel honing
 • Hondenkoekjes

Benodigdheden: plastic of papieren bekertjes

 • Doe de yoghurt, pindakaas, banaan en de honing in een kom.
 • Meng het geheel met een mixer tot een glad geheel.
 • Schenk het mengsel in de bekertjes en steek een hondenkoekje erin als stokje.
 • Zet de bekertjes in de diepvries en laat ze een nachtje staan.

RECEPT KATTENIJSJE TONIJN

 • Blikje tonijn op basis van water 170 gram
 • 225 gram magere yoghurt

Doe de yoghurt en de tonijn in een kom.

Meng het geheel met een mixer tot een glad geheel.

Stop het mengsel in een ijstrede en zet het vier uur in de diepvries.