Trammelant met de feestdagen

 

 

Trammelant met de feestdagen

Het is bijna weer zover: de gezellige decembermaand komt eraan. Helaas is het voor onze dierenvrienden niet alleen maar gezelligheid maar liggen er ook gevaren op de loer. Als wij zelf lekkere dingen eten, mag ons huisdier natuurlijk niet achterblijven. Het is heel verleidelijk om onze hond of kat ook iets lekkers te geven. Of ze stelen zelf iets lekkers van tafel. Toch kan dit de gezelligheid aardig verpesten!

Heerlijk al die chocolade, maar weet u dat chocolade giftig kan zijn voor uw hond of kat? In chocolade zitten de stof theobromine wat ernstige maagdarmklachten kan veroorzaken en in het slechtse geval dodelijke hartklachten. Door het hoge vetgehalte van chocolade kan er 24 tot 72 uur na opname bij de hond een alvleesklierontsteking ontstaan.

Om globaal te berekenen of uw dierenvriend te veel chocolade heeft binnengekregen, kunt u het volgende aanhouden:

 • Pure chocolade: meer dan 15 gram per kg hond/kat
 • Melk chocolade: meer dan 30 gram per kg hond/kat
 • Witte chocolade: meer dan 100 gram per kg hond/kat

De verschijnselen van een chocoladevergiftiging zijn rusteloosheid, speekselen, trillen, braken, diarree en veel plassen.

In kerststol zitten gedroogde druiven en rozijnen. Druiven bevatten een stof die giftig is voor de hond. Waarom druiven en rozijnen giftig zijn voor honden is niet precies bekend. Ook lijkt de gevoeligheid sterk te variëren. Wat wel bekend is, is dat het een acute vorm van nierfalen veroorzaakt. De verschijnselen van een overgevoeligheid voor druiven zijn: braken, hyperactief gedrag, sloomheid, diarree, buikpijn en niet eten/drinken.

 

Er zijn nog meer voedingsmiddelen die giftig zijn voor uw dierenvriend:

  • Macadamia noten
  • Avocado
  • Allium soorten (ui, knoflook, prei en bieslook)
  • Pitten van perziken, appels en pruimen
  • Champignons
  • Xylitol

Wie kent hem niet, de sfeervolle kerstroos met rode of witte bloemen die in veel huiskamers verschijnt rond de Kerst. Officieel heet hij de Kerstster. Helaas is deze plant gevaarlijk voor uw huisdieren. Het sap in de bladeren en stengel is zeer irriterend voor de huid en de ogen.

Als er sap in de ogen komt is er kans op blindheid. Spoel de huid en de ogen overvloedig met water. Alle plantendelen en zaden kunnen na het eten ervan ernstige hartproblemen geven, soms met sterfte als gevolg. Heeft u een gezaagde kerstboom, zorg dan dat uw huisdier niet van het water kan drinken waar de boom in staat. Hierin zitten namelijk stoffen die de boom afgeeft, deze veroorzaken maag-darmklachten bij onze dierenvrienden en kunnen ook problemen geven in het zenuwstelsel. Een kerstboom in huis is heel gezellig, maar houd ook hierbij rekening met uw huisdieren. Zo kunnen bewegende of glimmende versieringen erg interessant zijn voor uw kat. En uw hond kan er ook nog weleens voor zorgen dat er iets uit de boom valt. Daarom is het dan ook verstandig te kiezen voor onbreekbare versieringen om verwondingen te voorkomen. Slingers, kerstlintjes, metalen haakjes, kerstverlichting…. Ook dit zijn zeer interessante speeltjes, maar oh zo gevaarlijk als ze per ongeluk opgegeten worden: er kunnen beschadigingen optreden in de keel, slokdarm, maag of darmen van uw huisdier. Braken, diarree, niet eten en sloomheid zijn symptomen die u kunt zien.