Tips voor de keuze en opvoeding van een hond in een jong gezin 

Een hond kan voor jong en oud een geweldig maatje zijn. Veel ouders met jonge kinderen zien een hond als ideaal speelkameraadje. En andersom zijn veel kinderen gek op een hond. Alleen, zij zijn ongewild natuurlijk, ook het meest betrokken bij bijtincidenten. Niet door een vechthond, maar door een ‘gewone’ huishond. Uit een onderzoek van het NIPO gaat het daarbij vaker om als lief bekend staande honden zoals de Labrador en Golden Retriever. Daarom nu wat tips voor de keuze en opvoeding van een hond in een gezin met jonge kinderen.

De hond toen en nu

Honden zijn van nature vleesetende roofdieren die in groepsverband jagen. Dit is misschien moeilijk voor te stellen al u een pluizige schapendoes of een charmant schoothondje ziet, maar ook deze stammen af van een wild roofdier! Honden worden al sinds de steentijd door de mens voor allerlei doeleinden gebruikt. Hondenfokkers hebben door de eeuwen heen dieren geselecteerd op eigenschappen die zij belangrijk vinden en op een uiterlijk wat mooi gevonden wordt. Een herder moet waaks zijn en bereid om vreemden op afstand te houden, een vechthond sterk en vasthoudend en een terriër moet een sterk ontwikkeld jachtgedrag in zich hebben. Tegenwoordig ligt dit anders; de meeste honden worden gehouden als huisdier en niet voor de jacht of als bewaker van een kudde. De eigenschappen waar fokkers vroeger hun honden op selecteerden, kunnen in deze tijd voor problemen gaan zorgen. Een bouvier die fanatiek zijn terrein bewaakt doet waar hij voor gefokt is, maar de postbode en de buurtkinderen zijn er niet blij mee. Bij de keuze van een ras zult u zich dus grondig moeten verdiepen in het oorspronkelijke karakter van het ras dat u wilt gaan kiezen.

De ideale “kinderhond”

Wat voor soort hond zoekt u? Wat zijn uw verwachtingen? Moet het een grote hond zijn of heeft u liever een klein makkelijk te vervoeren exemplaar? Een hond “die alles met zich laat doen” zal minder waaks zijn. Maak een lijstje van de eisen die u aan uw nieuwe huisdier stelt en ga dan op zoek naar een ras dat hier zoveel mogelijk aan voldoet. Veel informatie vindt u op de sites van de rasvereniging, hondenclub en natuurlijk ook bij uw dierenarts. De ideale kinderhond, die onder alle omstandigheden bij kleine kinderen te vertrouwen is, bestaat niet! Iedere hond, zelfs de aller, allerliefste kan uitvallen, als hij maar lang genoeg geplaagd wordt. Misschien moeilijk voor te stellen maar het gebeurt! Er is dus helaas geen vast advies te geven over wat voor soort hond nu het beste is voor een gezin.

Opvoeding: wie is de baas?

De opvoeding, of liever het gebrek hieraan, is een van de belangrijkste oorzaken voor problemen tussen mens en hond. Veel problemen zijn terug te voeren op dominantieproblemen. Simpel gezegd: wie is de baas? De eigenaar of de hond? Uiteraard moet dat de eerste zijn, maar het gaat nog wel eens mis. Het is te herkennen aan kleine dingen. Een hond die zijn baasje aan de riem over straat sleurt, heeft duidelijk het heft in handen. Hetzelfde geldt voor de hond die met grommen zijn baas bij de etensbak wegjaagt of niet toestaat op “zijn” bank te gaan zitten. Het is daarom van belang om al op jonge leeftijd te gaan werken aan de opvoeding van uw nieuwe huisgenoot. Begin er op tijd mee want een hond goed opvoeden is makkelijker dan later een slechte opvoeding corrigeren! Kortom: kinderen en honden gaan prima samen, maar het is verstandig om even stil te staan bij de keuze van de hond en hoe de hond in elkaar zit!

Best friend forever

Kinderen zijn over het algemeen liever in gezelschap van hun huisdier dan van hun broer of zus. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Cambridge. Volgens het onderzoek halen kinderen meer genoegen uit een goede relatie met hun hond of kat dan uit een band met andere kinderen uit het gezin. Het is daarom niet gek dat veel families een huisdier nemen. Het verzorgen van een dier heeft ook een positieve uitwerking op de sociale behendigheid, het verantwoordelijkheidsgevoel en het welzijn van kinderen. En onlangs bleek nog dat door voorlezen aan een hond kinderen hun taalvaardigheden kunnen verbeteren.

Leestip: de 10 gouden regels van de Raad van Beheer