Trammelant in de winter

De koude winterdagen komen eraan! Hoe beschermt u uw hond tegen het winterse weer? Katten zorgen doorgaans prima voor zichzelf en blijven in de wintermaanden gezellig warm binnen. Vandaar deze maand met name advies voor onze hondenvrienden.

Als de eerste sneeuwvlokken zijn gevallen, lonkt het witte landschap. Dollen, spelen en happen in de sneeuw is dolle pret! Smeltende sneeuw in hun bek maakt ze wild enthousiast. De hondenmaag is echter minder blij met deze verrassing. De plotselinge kou kan de maag dusdanig van streek maken dat uw hond er flink ziek van wordt. Braken en diarree kunnen dan dagenlang aanhouden.

VOORKOM SNEEUWKLOMPJES

Sneeuw kan bovendien vervelend zijn wanneer het samen klont onder de poten van uw hond. Het vindt houvast aan de haartjes tussen de tenen en vormt ijzige klompjes, iets wat zeer pijnlijk is en uw hond wil dus niet meer lopen. De enige oplossing is de sneeuw te smelten in een bak met lauw water of met een doek gedrenkt in lauw water. Gebruik nooit heet water! Sneeuwklompjes voorkomen doe je door zoveel mogelijk haren tussen de tenen weg te knippen en de zooltjes van uw hond in te smeren met vaseline.

PAS OP MET IJS

Op winterse wandelingen vormt ook ijs een gevaar. Een komisch gezicht als uw huisdier over een bevroren plas schuift en glijdt, maar lelijke pees- en spierblessures liggen op de loer. Verder zijn scherpe randen van het ijs linke soep en natuurlijk kunnen onze dierenvrienden door het ijs zakken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Heeft uw huisdier gelopen door een gebied waar veel pekel lag , spoel de voetjes dan thuis goed af met lauw water. Pekel kan gemeen bijten in de gevoelige huid tussen de tenen. Ook hiervoor helpt insmeren met vaseline, vóór de wandeling.

PUPS EN OUDERE HONDEN

Pups en oudere huisdieren zijn extra kwetsbaar in de winter! Wees alert bij wandelingen in de kou. Bij pups is rillen en beven een teken van onderkoeling, warm ze langzaam op binnenshuis. Oudere dieren met gewrichtsproblemen krijgen vaak meer klachten in de kou.

ZET KONIJNEN OP EEN BESCHUTTE PLEK

Konijnen kunnen prima overwinteren buiten maar zorg voor een beschutte plek; een flinke laag stro en een jutte zak voor de kooi is een makkelijke en goedkope oplossing. Vervang iedere dag het water en voer, zodat dit niet bevroren raakt.

Veel winters plezier!