Kind en hond

Kind en hond

Kinderen en honden zijn voor veel mensen een ideale combinatie. Een hond kan voor een kind een ideaal speelkameraadje zijn. Toch worden kinderen regelmatig gebeten. De laatste jaren is er veel aandacht besteed aan het Pitbull probleem. Toch moeten we ons realiseren dat de meeste beten worden uitgedeeld door andere rassen. Meestal gaat het hier om gewone huishonden. Deze keer advies over de keuze en opvoeding van een hond in een gezin met jonge kinderen.

De hond

Honden zijn van nature vleesetende roofdieren die in groepsverband jagen. Dit is misschien moeilijk voor te stellen al u een pluizige schapendoes of een charmant schoothondje ziet, maar ook deze stammen af van een wild roofdier! Honden worden al sinds de steentijd door de mens voor allerlei doeleinden gebruikt. Hondenfokkers hebben door de eeuwen heen dieren geselecteerd op eigenschappen die zij belangrijk vinden en op een uiterlijk wat mooi gevonden wordt. Een herder moet waaks zijn en bereid om vreemden op afstand te houden, een vechthond sterk en vasthoudend en een terriër moet een sterk ontwikkeld jachtgedrag in zich hebben. Tegenwoordig ligt dit anders; de meeste honden worden gehouden als huisdier en niet voor de jacht of als bewaker van een kudde. De eigenschappen waar fokkers vroeger hun honden op selecteerden, kunnen in deze tijd voor problemen gaan zorgen. Een bouvier die fanatiek zijn terrein bewaakt doet waar hij voor gefokt is, maar de postbode en de buurtkinderen zijn er niet blij mee. Bij de keuze van een ras zult u zich dus grondig moeten verdiepen in het oorspronkelijke karakter van het ras wat u wilt gaan kiezen.

Keuze van een hond

Als u op zoek gaat naar een hond voor in uw gezin is het verstandig om eerst op een rijtje te zetten wat voor soort hond u wilt en wat u van het dier verwacht. Moet het een grote hond zijn of heeft u liever een klein makkelijk te vervoeren exemplaar? Een hond “die alles met zich laat doen” zal minder waaks zijn. Maak een lijstje van de eisen die u aan uw nieuwe huisdier stelt en ga dan op zoek naar een ras wat hier zoveel mogelijk aan voldoet. Veel informatie kunt u verkrijgen via de rasvereniging, hondenclub en natuurlijk ook bij uw dierenarts. De ideale kinderhond, die onder alle omstandigheden bij kleine kinderen te vertrouwen is, bestaat niet! Iedere hond, zelfs de aller, allerliefste kan uitvallen als hij maar lang genoeg geplaagd wordt. Misschien moeilijk voor te stellen maar het gebeurd! Er is dus geen vast advies te geven over wat voor soort hond nu het beste is voor een gezin. Zoals bovenstaande duidelijk maakt hangt dit geheel van de omstandigheden af. Over het algemeen is het wel zo dat vecht-, waak- en verdedigingshonden minder geschikt zijn bij kleine kinderen maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Opvoeding

De opvoeding, of liever het gebrek hieraan, is een van de belangrijkste oorzaken voor problemen tussen mens en hond. Veel problemen zijn terug te voeren op dominantie problemen. Simpel gezegd: wie er de baas is: de eigenaar of de hond. Uiteraard moet dat de eerste zijn, maar het gaat nog wel eens mis. Het is te herkennen aan kleine dingen. Een hond die zijn baasje aan de riem over straat sleurt heeft duidelijk het heft in handen. Hetzelfde geldt voor de hond die met grommen zijn baas bij de etensbak wegjaagt of niet toestaat op “zijn bank” te gaan zitten. Het daarom van belang om al op jonge leeftijd te gaan werken aan de opvoeding van uw nieuwe huisgenoot. Begin er op tijd mee want een hond goed opvoedden is makkelijker dan later een slechte opvoeding corrigeren! Kortom: Kinderen en honden gaan prima samen, maar het is verstandig om even stil te staan bij de keuze van de hond en hoe de hond in elkaar zit!

Tot slot

Kinderen zijn over het algemeen liever in gezelschap van hun huisdier dan bij hun broer of zus. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Cambridge.Volgens het onderzoek halen kinderen meer genoegen uit een goede relatie met hun hond of kat dan uit een band met andere kinderen uit het gezin. Het is daarom niet gek dat veel families een huisdier nemen. Het verzorgen van een dier heeft ook een positieve uitwerking op de sociale behendigheid, het verantwoordelijkheidsgevoel en het welzijn van kinderen.