Trammelant met kriebels

Voorjaarskriebels

Last van lentekriebels? Of zijn het vlooien? Vaak denkt men: het wordt warmer, de zon schijnt: OPPASSEN voor vlooien. Maar niets is minder waar! Vlooien komen het hele jaar voor met een piek in warme jaargetijden. Met de lente voor de deur is het nu dus de start om extra alert te zijn op deze ongewenste huisgenoten. Eenmaal binnen heb je ze zo, maar om ze weg te krijgen is een veel lastiger probleem.

Hoe signaleer je vlooien bij je huisdier? Volwassen vlooien zijn kleine, bruinzwarte beestjes die je in de vacht van je huisdier rond ziet kruipen. Ook zie je bij een dier met vlooien zwarte zandkorreltjes in de vacht, voornamelijk op het achterste gedeelte van het lichaam, dit zijn vlooien poepjes. Daarnaast zorgen vlooien voor vreselijke jeuk, soms met kale plekken en korsten op de huid tot gevolg. Vlooien brengen ook een lintworm besmetting over. Is de vlooienplaag zeer ernstig dan kan een dier ernstig verzwakken en bloedarmoede krijgen. De vlo haalt zijn voeding bij de gastheer (dus uw huisdier) door middels een steek bloed te drinken. De vlo legt eitjes in de vacht van uw huisdier en deze vallen in de omgeving (vloer, mand, bank etc). Een vlo kan honderden eitjes leggen! Uit deze eitjes komen larven, deze gaan verpoppen, rusten in een cocon en komen uit als vlo als ze op de juiste manier worden gestimuleerd. Zo kunnen poppen vele maandenlang een bron van her infectie zijn. Afhankelijk van temperatuur en vochtigheid is de levenscyclus van een vlo 2-7 weken. Een andere trigger om van pop uit te komen tot vlo is een trilling. Dit is dan ook de reden dat mensen na enkele weken vakantie thuis een ware vlooienplaag tegen komen. Alle poppen komen dan massaal uit door de trillingen veroorzaakt door de bewoners die weer thuiskomen.

Dus: voorkomen is beter dan genezen. Voorkomen van een besmetting met teken is ook van belang. Teken kunnen vervelende ziekten overbrengen op uw huisdieren :de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose. In het klimaat waarin wij wonen komen ze op dit moment alweer massaal voor. Start daarom nu met een goede vlooien/teken preventie bij uw huisdieren. Voor zowel de hond als de kat hebben wij  goed werkzame producten (tablet, pipet of halsband).  Wij geven u graag advies precies afgestemd op uw huisdier(en) en de situatie!